White galley kitchen with black pantry

Canterbury

The brief:

Mr. and Mrs. Leavers, owners of a modern house in historic Canterbury overlooking the River Stour, had a distinct vision for their kitchen project. Fans of a monochrome aesthetic, the Leavers wanted to create a clear division between their open-plan living space and kitchen, complete with clean lines and no-nonsense functionality.

The solution:

The Leavers chose Designed Interiors for their kitchen project, with Gary Parnham as designer. A combination of Stoneham’s Fusion and Edwardian collections were selected to add a distinct contrast while creating a sleek and modern look.

Working with an unusual layout, the galley kitchen stretches out from the main square of the living area towards a corner space. The Leavers therefore wanted to utilise as much room as possible to create the illusion of a bigger kitchen. By choosing Fusion satin white for the main kitchen furniture, the clean lines and light shade form a bright corridor of cabinetry, with the cupboards boasting polished Armac Martin handles. In a powerful contrast against the white cabinetry, the Leavers’ bespoke pantry uses Stoneham’s Edwardian collection in black, with the floor to ceiling pantry doors featuring recessed mirror paneling.

Making the most of the linear space, the work surface for food preparation runs across the full length of one wall, with Silestone quartz Aerial chosen as the countertop material for its durability. On the same side, an induction hob sits flush with the worktop for easy cleaning, with a state-of-the-art Bosch Series 8 combo oven and grill integrated into the cupboards directly opposite. The floor-to-ceiling cupboards also make use of the wall space to enhance storage options. Although the kitchen retains the original flooring, the textured grain works well in contrast to the smooth cabinetry and is enhanced by the newly installed LED plinth lighting.

The result is a streamlined and contemporary kitchen which is distinctly separate from the living space, but blends in subtly with the rest of the Leavers’ modern Canterbury home.

Keep up to date with all our latest news and views on social media:  FacebookTwitterHouzzPinterest & Google+.