Traditional white kitchen with walnut island and pantry

London

The brief

Mrs Thompson, the owner of a stunning ground floor flat in Belsize Park, London, wanted a kitchen with a traditional design to complement the style of the rest of her home. The unusual shape of the room, situated in the corner of the flat, needed to be utilised to ensure the best layout, both functionally and so that the owner could enjoy views onto her pretty garden.

The solution

Mrs Thompson enlisted the help of Stoneham retailer, K&I Kitchens, with lead designer, Kalin Milhayov, overseeing the project.  Furniture was chosen from Stoneham Kitchens’ Penshurst range from the Heritage collection in wood veneer. The main cabinets, painted white, seamlessly blend with the neutral wall colour and provide contrast with the focal point in the room – the kitchen island in a rich walnut wood.

As well as providing a central feature in the kitchen, the island offers additional space for food preparation and doubles up as a breakfast bar, making it the ideal spot to look out onto the garden while dining. Furthermore, the island includes a bespoke American walnut crown grain back panel for a striking design detail and has space to neatly tuck away seating under the island.

Another notable feature in the kitchen is the drinks pantry with gull wing doors, also in walnut wood. The upper half, with glass door panels expose Mrs Thompson’s collection of wine glasses and decanters as well a bar shelf with a generous range of the owners’ favourite spirits. For the pantry’s lower half, wooden drawers reveal clever storage for wine bottles and bubbly, making it perfect for entertaining guests.

To add a luxurious feel to the kitchen, a cream marble effect double-edged quartz worktop blends effortlessly with the white cabinets and contrasts with the island’s walnut furniture. The same material continues as a splashback showcasing the beautiful swirling marble effect detail. Applying the stone further, quartz exposed shelving was fitted across one wall for extra storage and to allow Mrs Thompson to display her decorative items.

To finish the kitchen, integrated Bosch appliances, including a single oven, combo microwave and coffee machine were used, along with banister chrome knobs on all cabinets. Light coming into the room from the bi-fold doors, which lead onto the garden, was further enhanced with LED spot lighting to create the feeling of a bigger, brighter space.