Grey minimalist modern kitchen

Greenwich

The brief
Inspired by the simplicity of handleless kitchen design imagery found on Pinterest, Mr and Mrs Davies wanted to create a similar style kitchen for their own house in Greenwich, London. As well as having a minimal, modern finish, the kitchen had to suit the long room and compliment the natural daylight that flooded through. Storage space was also essential along with a large kitchen island for family members to stand around. 


The solution
Having seen Stoneham at a Grand Designs show, the owners were hooked on having Stoneham for their kitchen renovation. Stoneham kitchen designer Emily-Ann Lloyd took on board Mr and Mrs Davies requirements and set out to create the contemporary kitchen they desired. This included two types of cabinets in Stoneham Flow and Fusion ranges with recessed handles for practicality and to create a streamline effect. To break up the kitchen, the main cabinets, smooth painted in a light Dove Grey, contrast perfectly with the island doors in a dark Pipe Grey.

Over four metres in length, the long rectangular island mimics the shape of the room with plenty of space for family gatherings and cooking. Dekton Nilium industrial style worktops using a textured combination of white and grey tones, sit on top of the island to add a subtle, yet interesting detail to the kitchen. Integrated into the worktops is a Quooker boiling hot water tap and a two-in-one Miele hob with extractor that provides convenience and functionality for the homeowners. Miele was also the preferred brand for the other appliances in the kitchen including the dishwasher and two single and two double ovens, and with the addition of a Liebherr fridge/ freezer.

In keeping with the minimal aesthetic and to provide clever storage, a walnut wooden pantry unit is concealed behind the main floor-to-ceiling cabinets. This offers shelving for Mr and Mrs Davies’ cups and saucers, tea and coffee, as well as bespoke drawers in the lower part engraved with ‘bread’, ‘snacks’ and ‘fruit and veg’, which allows the owners to organise and easily access specific items. The sheer height of the main cabinets provides plenty of storage by utilising all the wall space – this also gives a seamless finish from the floor to the ceiling.

To enhance the light in the room the existing skylights were repositioned to brighten the kitchen further. Sensio Duoflex light strips were fitted under the worktops giving the owners the option to switch between cool white and warm white lighting dependent on the mood and ambience they require. Finally, a brass pole seven-light pendant hangs over the island, fixed by leather straps to the ceiling adding a simple, yet stunning statement to the elegant, sleek and modern design of this kitchen.